2010. július 18.

Pilinszky

Infinitívusz

Még ki lehet nyitni.
És be lehet zárni.
Még föl lehet kötni.
És le lehet vágni.
Még meg lehet szülni.
És el lehet ásni.

Fotó: Szebeni András

Fabula

Apokrif

Utószó

11 megjegyzés:

  1. 2006 májusában volt egy Pilinszky fotókiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
    Kicsit megkésve tudtam meg. A múlt héten. Most próbálom összeszedni a morzsáit. Például, vannak ezek a képeslapok. Van egy könyv is, még 1995-ből, amiről szintén nem tudtam. És van még a Bogyay Katalin szerkesztette Emlékkönyv is.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Akkor én még egy héttel később szereztem róla tudomást...
    Maár Gyula 1988-as Lírai riport Pilinszky Jánossal című 45 perces interjúfilmje néha-néha látható itt-ott. A NAVA-pontokon viszont bármikor, ezen az URL-en.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most hogy a születésnap kapcsán megint Pilinszkyket olvasgattam-nézegettem, persze megint ráakadtam erre a Maár-filmre is, amelyről itt a hozzászólásban írtam. És látom ám, hogy nemcsak a címét írtam rosszul (nem riport, hanem beszélgetés), hanem az elkészülés dátumát is, ami sokkal cikibb, hiszen 88-ban Pilinszky már nem élt. Nem mentség, hogy a Porton és még pár oldalon ez az évszám szerepel, gondolkodhattam volna. A YouTube-ra feltett videókon 1965 szerepel, ami nyilvánvalóan nem jó – most hosszú kutatás után végre megtaláltam: 1978-ban készült a film.

      Törlés
  3. Nagyon köszönöm! Csak részleteket láttam belőle, most végre majd egyben.

    VálaszTörlés
  4. Olvasom a Pilinszky fényképei kötetben, hogy Szurdi András 1969-es (20 perces) vizsgafilmjében Pilinszky alakította az egyik szerepet.
    Nem látta véletlenül a filmet?
    Vajon hol lehetne nyomára bukkanni?

    VálaszTörlés
  5. Erről sajnos semmit nem tudok - de gyanús a dolog. Szurdi ugyanis csak 1970-ben kezdte a főiskolát, tehát minimum az évszám nem stimmel. De félő, hogy más sem, mert a mindentudó IMDb szerint Pilinszky csak egyetlen filmben játszott, a Nárcisz és Psychében (Kazinczyt) - ahogy arról a szintén majdnem mindent tudó Vadalmacsutka hírt is adott...

    VálaszTörlés
  6. Keresgéltem én is. A film létezik, itt is vetítették.
    Az említett kötet 8 Lugosi István készítette fotót közöl a forgatásról.
    Szurdi valóban 1970-ben kezdte a főiskolát színész szakon,a rendezőit ráadásul csak '72-ben, de a Port.hu szerint, már 1966-ban készített a Tv-nél egy kisfilmet.
    Amikor többet tudok, jelentkezek.

    VálaszTörlés
  7. Egyes források szeirnt a film címe Magányosabb az angyaloknál, 20 perc, azonban 1977 a gyártási év (és mint vizsgafilm ez a valószínűbb dátum, szerintem is). A NAVA vizsgafilmes különgyűjteményében sem 1969-es, sem 1977-es gyártási évvel nincs Szurdi András-film, de azért érdemes még bogarászni, hátha elnéztem valamit.(A gyűjtemény szabadon használható,a filmek meg is nézhetők, igaz, a keresője nem túl kifinomult, és sajnos nem teljes, mert csak az van meg, amit a főiskola átadott: http://kgy.nava.hu/index.html?coll_id=szfe)

    VálaszTörlés
  8. Roppant kínos. Mármint a figyelmetlenségem és a büszke tudatlanságom. (A dolog azzal indult, hogy én eleve Szurdi Miklósra kerestem - a többi aztán jött magától.) Bocsánat mindenkitől.
    Akkor most majd belevetem magam a kutatásba, hátha sikerül egy kicsit szépítenem a kínos képen.

    VálaszTörlés
  9. Ugyan, ugyan, Petteri, ha nem mondod, senki nem tudja, hogy te a testvérre kerestél, hiszen az imdb-n akkor sincs megfelelő találat, ha Szurdi Andrásra keresünk, merthogy az imdb is csak azt tudja, amit "megmondtak" neki, és a Szurdi András rendezte filmekből kettőt mondtak meg. A BFI-n meg hármat mondtak meg, köztük a diskurzus tárgyát képező filmet is: http://ftvdb.bfi.org.uk/sift/title/266347
    Viszont a 77-es gyártás mégis bizonytalan, azt innen vettem, de lehet, rosszul értelmeztem a tagolást:
    http://magyar.film.hu/hmdb/szemelyek/15581/szurdi-andras.html

    VálaszTörlés
  10. ezek szerint "elszállt" az előző kommentem. Akkor újra:
    Pk: nagyon köszönöm a segítséget!
    Petteri: semmi kínos nem történt!

    VálaszTörlés

 
Free counter and web stats