2012. június 6.

Fekete Ernő



A legjobb magyar színház legjobb férfi színésze. Ez persze szubjektív, de nem hiszem, hogy nagyot tévednék. 

Aki nem jár a Katonába, az csak szerencsés esetben tud róla – hiszen csak néha-néha játszik más színházban, filmen is keveset,  nem biodíszlet politikusok mögött, nem domborít szappanoperában, nem reklámoz semmit, sőt főzőműsorokban sem jópofizik, balhéi sincsenek, nem ver nőket, nem gázol ittasan, így aztán a bulvársajtó sem foglalkozik vele. Mindezek nélkül pedig manapság senki nem lehet országosan ismert . 


Molière: Tartuffe


Molière: A mizantróp

Úgyhogy a Katona pár ezres nézőtábora tudja csak, hogy az 1972-ben Fekete Tiborként  született Fekete Ernő egy egészen zseniális, kivételesen nagy színész.

Ezt így, egy blogon keresztül, eleve nehéz lenne bizonyítanom, úgy meg pláne, hogy a YouTube-on is alig van pár rövid videó a szerepeiből. 
A napokban a köztévé leadta a 2001-es Kamra-beli Közellenség felvételét, aminek nagyon örültem, mert egyike a legnagyobb színházi élményeimnek ez a Schilling-rendezés – de hát félő, hogy ez sem szaporította túlzottan a Fekete-fanok számát, mert a senki által nem nézett Duna Worldön ment a darab (ráadásul minősíthetetlen technikai színvonalon). Pedig a Közellenség bemutatójakor még csak 27 éves Fekete Ernő elképesztő alakítást nyújtott abban a remek Tasnádi-darabban – csődörként.


Tasnádi: Közellenség (Szirtes Ágival)


Shakespeare: Othello

Na de a sok szöveg után illenék mutatnom is valamit.
Veiszer Alindának volt egy nagyinterjúja Fekete Ernővel 2010 decemberében, amelyben néhány darabrészleten kívül archív felvételek is láthatók, főiskolás tanárai meg például Törőcsik Mari beszélnek róla, gimnazista kori Ki mit tud-győzelmének a videóját is van alkalma kommentálnia a szégyenkező színésznek, és az akkor még viszonylag friss Weöres-estjéről is beszél. (Ha semmi mást nem csinált volna az életében Fekete Ernő, mint ezt a Mennyekbe vágtató prolibusz című előadást, már akkor beírta volna a nevét a legnagyobb színészek közé, szerintem.)
A bő egyórás, izgalmas interjú felvétele itt látható (a hivatkozott oldal alján van a videó).


Mennyekbe vágtató prolibusz (Weöres)


Weöres: Szent György és a sárkány

Az írásos interjúk közül ez a Weöres-estről szól; ez főleg a filmszerepeiről és a vígszínházbeli Othellóról; ez is az épp akkor aktuális Othellóról meg úgy általában a színészlétről; ebben a leghosszabban pedig a rendezőiről, az Ivanovról és persze Weöresről beszél Fekete.


Weöres: A kétfejű fenevad




14 megjegyzés:

  1. Végre egy rokonlélek, aki Fekete Ernő tehetségét méltatja és közzéteszi! köszönöm! Több mint 10 éve minden darabban megnézem. Az első a Tribádok éjszakája volt az Odry színpadon - talán a főiskola végzésekor. Teljesen lenyűgözött a játéka akkor és azóta is.
    Örülök a bejegyzésnek, azt hiszem szorgos olvasója leszek a blognak ezután, hátha lesz több közös érdeklődés, téma.

    VálaszTörlés
  2. Örülök én is. Elsősorban Fekete Ernő miatt, de ha tényleg nézegeted majd ezentúl a blogot, persze annak is.

    VálaszTörlés
  3. Én csak pár éve fedeztem őt fel, örülök, hogy írtál róla. Én is figyelemmel kísérem majd a blogod.

    VálaszTörlés
  4. Néhány éve fedeztem fel őt, pont a Weöres-est miatt lettem rá igen kíváncsi...Már tudom, behozhatatlan a lemaradásom...A Mennyekbe vágtató prolibusz szenzáció. Azóta minden darabban megnézem, amiben szerepel, vagyis töményen jelen van. Nagyon kell egy ilyen oldal, mégha szörfözve is találtam meg. méltatlanul nem eléggé ismert színművész. De a szakma elismeri számos díjjal. köszi az igaz, szívemből is szóló blogot!nem igérem a követést, ritkán netezem, papíralapú emberke vagyok. Sok olvasót Ernő miatt elsősorban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de nekem ebben a posztban csak annyi az érdemem, hogy - nagy élvezettel - összegyűjtöttem a benne szereplő dolgokat.
      (Ami pedig a papíralapúságot illeti: én is az lennék, de például ilyen összeállítást csak a neten lehet készíteni - tehát van, amiben verhetetlen az online.)

      Törlés
  5. A rádióban meg egy Molnár darab a címe, A zenélő angyal. Ott adja Fekete Ernő a hangját a mű egyik szereplőjének Aurélnak. A hang csodálatos! Ezért lettem kíváncsi arra, hogy ki is Fekete Ernő. Nagyon örülök, hogy ha ilyen módon is de megismerhettem őt. Kívánok még sok, sok jó szerepet! És ha egyszer módomban áll biztos, hogy meg fogom őt nézni a színházában is!

    VálaszTörlés
  6. Nem esett szó a hangoskönyvekről, amiket Ő olvas fel. Mind több óra, élvezetes hanganyag, ami lehetővé teszi, hogy kisidőre otthonunkba vigyük a tehetséges színészt, élvezzük szépen szóló zengő hangját. :D
    (Bartis Attila-Nyugalom, Graham Green-Tizedik, Tamási Áron-Ábel a rengetegben, Daniel Keyes-Virágot Algernonnak, Márai Sándor-Csutora, London Útikönyv)

    VálaszTörlés
  7. én a TV-ben figyeltem fel a jó multkor a hangjára a Csendes óceánról szóló ismeretterjesztő film narrátora Fekete Ernő (Tibor) volt. Az én füleimnek az "e"hangjai nagyon jellemzőek.Meg egyáltalán nagyon nagyon jó szinész

    VálaszTörlés
  8. Csütörtökön láttam színpadon, de engem is levett a lábamról. Annyira könnyeden játszik, olyan valódi a színpadon. Semmi mesterkéltség, csak ő és a szerep, ami egyszerűen eggyé olvad. Mesés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan így.
      Melyik darab volt egyébként? És melyik színpadon? (Merthogy a Katonában aznap épp nem volt előadás.)

      Törlés
  9. Én az Észak és Dél című BBC sorozatban hallottam a hangját, az általam abban nagyon megszeretett Richard Armitage-t szinkronizálta. Fantasztikusan illett hozzá a hangja, jobban áll ez a hang a szerephez, mint az eredeti és hihetetlen, mennyire ki tudja fejezni az angol színész minden rezdülését. Ezért kerestem rá a neten és nagyon örülök, hogy milyen sok jót írtak róla.Tényleg nagyon jó, sokoldalú és tehetséges színész.

    VálaszTörlés
  10. Én is a hangját szerettem meg, csak én Sherlock Holmes magyar hangjaként. Addig kerestem, míg rá nem találtam, ki szinkronizálta. Eztán majd színházban is keresni fogom. :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra. Valóban kevés helyen lehet érdemben jó anyagokat találni róla.Sajnos én is csak 2 éve látom őt színpadon, de azóta rendszeresen, és elkötelezett rajongója lettem!! A hangja pedig! Egyszerűen lenyűgöz. Most már mindent gyűjtök vele, ami csak elérhető. Feltétlenül látni kell őt színpadon, hogy igazán részese lehessünk a tehetségének.Óriási élmény játszani látni őt. :) :_)

    VálaszTörlés

 
Free counter and web stats