2012. október 16.

Beethoven: Missa solemnis



Tegnap este 19.40-kor kijött a MűPa pódiumára egy 70 körüli úr, mélyzöld, sujtásos háziköntös-szerűségben, szürke, VOR-szabású nadrágban, fellépett a karmesteri dobogóra, amely mellé egy éjjeliszekrényféle volt applikálva, rajta vizespalack (Szentkirályi, szénsavmentes) és egy törülköző (amelynek a tételszünetekben szintén főszerep jutott az este folyamán).
Sir John Eliot Gardiner a Forradalom és Romantika Zenekarát meg a csodálatos Monteverdi Kórust vezényelte, Lucy Crowe, Jennifer Johnston, James Gilchrist  és Matthew Rose énekelte a szólókat. Katartikus este volt, lenyűgöző.
Félő, hogy nem készült felvétel a koncertről (legfeljebb lopva és gyatra minőségben, mint egy héttel ezelőtt Párizsban – ráadásul erről a kalózvideóról hiányzik a Gloria, a mai este legletaglózóbban gyönyörű tétele). Van egy jóval régebbi Missa solemnis-videó is Gardinerrel a YouTube-on, az tévéfelvételről lopott, tehát jobb technikailag, arról viszont a záró tételek maradtak le. Vagyis még pót-pótillúziót is csak alig tudok nyújtani azoknak, akik nem voltak ott tegnap este. 
Úgyhogy jobbat sajnos nem tudok javasolni: ugorjon át szerda estére Londonba, ott lesz Gardinerék szeptember végén indult koncertkörútjának utolsó európai állomása. 

1 megjegyzés:

 
Free counter and web stats