2013. január 1.

Troppauer Hümér visszatér



Rejtő Jenő több mint 40 regényt írt az alatt a nem egészen 38 év alatt, ameddig élni hagyták.
1943. január 1-jén gyilkolta meg az ukrajnai fagy (a munkaszolgálat körülményeinek hathatós segítségével).



De hogy valami pozitívat is mondjak: ez épp 70 éve történt, tehát ezzel lejárt a művei szerzőijog-védettsége, vagyis visszakerülhetnek a netre, a Magyar Elektronikus Könyvtárba. Remélhetően mihamarabb így is lesz – mert most még csak ez olvasható a linkre kattintva: Forbidden – You don't have permission to access /porta/szint/human/szepirod/magyar/rejto/ on this server.

Frissítés:
Az OSZK osztályvezetőjétől most kaptunk tájékoztatást a szerzői jogi helyzetről. Köszönjük.
(Ezek szerint ha egy nappal kevesebbet szenvedett volna a munkaszolgálatban Rejtő Jenő, akkor egy évvel hamarabb olvashatnánk őt a MEK-en. Rejtő tollára méltó szituáció.)


3 megjegyzés:

  1. Sajnos még egy évet várni kell. Ti. a jog szerint a szerző halála utáni évtől válnak szabaddá a művek. Rejtő halálát pont január 1-re datálták, így még egy évet kell rá várni. Legalábbis egy bizonytalan munkaszolgálatos jelentés erre utalt, amennyire ennek nyomát találtam. Még egy év és utána kapásból mindet visszatesszük a MEK-re.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moldován István,

      köszönöm a tájékoztatást.

      Üdvözlettel:
      Ungár Péter

      Törlés
  2. Az OSZK teljesítette az ígéretét: tényleg visszakerült négy Rejtő-regény. http://konyvtaros.tumblr.com/post/71837186562/megszuntek-rejto-jeno-szerzoi-jogai

    VálaszTörlés

 
Free counter and web stats