2013. február 9.

Ne tiporjatok rajta nagyon


A Magyar Írószövetség szellemi mélyrepülése elég régóta tart már –jóval a Döbrentei Kornél szövege utáni kilépéssorozat előtt elkezdődött (bár kétségkívül az okozta a legnagyobb veszteséget) –, de ahová csütörtökön eljutottak, az alighanem nehezen lesz alulmúlható.


Fényes körútjain a végtelennek című sorozatuk első estjén Ady Endre csillagairól beszéltek. S mint kiderült, nem átvitt értelemben. 
Az Írószövetség által felkért közreműködők egyike ugyanis egy igazi asztrológus volt, bizonyos Végh Nóra. (Igaz, hogy a szintén részt vevő Hegedűs Imre János, aki foglalkozására nézvést irodalomtörténész, is azt tartotta említésre méltónak, hogy név(?)rokona, a sajátos nézeteiről ismert Hegedűs Loránt püspök miként kereste – egyébként hiába – a kozmoszban Adyt, de ez eltörpül a mellett, amit az asztrológus hölgytől tudhattunk meg.) 
A Népszabadság beszámolója szerint ilyeneket:

„Sokan azt hiszik, hogy Ady a skorpió jegyében született, hiszen november 22-én látta meg a napvilágot. Mivel azonban a költő délután született, a Nap már a nyilasba lépett, Ady aszcendense pedig rák volt. Ez a rák teljesen rajta is ül az arcán, szemén látható az a vizes, érzelmes tekintet.” Ady magán hordozta „a korszak jelentős csillagállását: a Plútó és az Uránusz kvadrátját” is, ezt „a változásra felszólító tulajdonságot”. Ez a fényszög a „megszólalás házában kapott jelentőséget”. Ady Plútója az Algol csillaggal állt együtt, ezért aztán „kereste a fájdalmat, kereste a küzdelmet”. „A valóságról akart beszélni, ennek a legegyszerűbb módja pedig a támadás volt.” Végh Nóra szerint Ady harcosságát az is mutatja, hogy ha egy-két órával korábban születik, s az „Uránusz nem a megszólalás házába esik, akkor nagyon valószínű, hogy kitűnő hadvezér lett volna”.

Akkor tehát még egyszer: mindez a Magyar Írószövetségben hangzott el, 2013-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Free counter and web stats